Sejarah SKSR
SEJARAH SEKOLAH
Sekolah Kebangsaan Simpang Rengam adalah ilham daripada Tuan Haji Ahmad bin Gusti, telah ditubuhkan pada 10 Disember 1945 oleh Encik Mawel bin Abd. Ghaffor. Semasa itu hanya terdapat sebuah bangunan kayu yang didirikan oleh penduduk kampung secara bergotong-royong. Kedudukan tapak untuk bangunan itu ialah di antara Balai Polis Simpang Rengam dengan Masjid Jamek Simpang Rengam.

    Sekolah Kebangsaan Simpang Rengam telah dibuka secara tidak rasmi pada 1 MAC 1946. Apabila pendaftaran dibuka pada hari pertama, hanya terdapat 5 orang murid yang hadir tetapi bertambah menjadi 15 orang selepas itu.

 Tahun 1947 sekolah ini telah diluluskan pembukaannya dengan nama Sekolah Rakyat Simpang Rengam. Bilangan pelajar meningkat kepada 67 orang dengan seorang tenaga pengajar yang menerima elaun dari jawatankuasa kampung yang dibentuk. Upacara perasmian ialah pada 7 APRIL 1947 dengan nama SEKOLAH MELAYU LELAKI SIMPANG RENGAM yang kemudiannya digantikan dengan nama SEKOLAH KEBANGSAAN SIMPANG RENGAM.

 Pada tahun 1963, sebuah bangunan separuh kekal dibina dan ianya mengandungi 6 bilik darjah, stor, pejabat guru besar dan tandas.

 Pada tahun 1971 sebuah blok bangunan 2 tingkat didirikan yang mengandungi 12 buah bilik darjah.

 Di bawah projek kilat, sebuah lagi bangunan yang mengandungi 4 buah bilik darjah dibina pada tahun 1983.

 Pada tahun 1986 sebuah bangunan dibina mengandungi sebuah bilik perpustakaan, bilik urusetia, bilik tayang dan stor. Selain itu dibina juga 2 gelanggang takraw dan sebuah gelanggang bola jaring.

 Pada tahun 1971 sebuah bangunan diruntuhkan dan digantikan dengan bangunan 2 tingkat bagi menampung bilangan pelajar yang semakin bertambah.

 Sehingga kini sekolah ini mengandungi 6 blok bangunan yang mengandungi 24 bilik darjah, sebuah pejabat Guru Besar, 3 bilik guru Penolong Kanan, sebuah Pejabat Am, sebuah bilik guru, bilik muzik, bilik tayang, bilik kaunseling, bilik pemulihan, makmal sains, bengkel Kemahiran Hidup, Klinik Gigi yang dibina secara ubahsuai atau naik taraf.

 Pihak sekolah juga telah berjaya membina beberapa kemudahan lain dengan bantuan Pejabat Pendidikan Daerah. Persatuan Ibu Bapa dan Guru, masyarakat setempat dan Ahli Parlimen Sungai Benut sejak tahun 1994 hingga kini, seperti Astaka (1995), Gajah Menyusur (1996), surau (1999), stor sukan (2000), kedai Buku (2000), kantin (2001) Makmal Komputer (2002 dan Dewan Serbaguna (dalam perancangan).

Gambar-gambar kenangan Sejarah SKSR sila klik disini:
 http://sksr.tripod.com/KENANGAN.HTM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...